Search
  • Ceda Dakic

7 Nacina za bezbedno surfovanje
Ukoliko bi se malo posvetili internet bezbednosti, i saznali sta je sve moguce da se desi sa vasim fajlovima i informacijama ukoliko nisu pravilno zasticene, verujem da mnogi od vas nikada vise ne bi ni upalili svoj racunar

Razne vrste stetocina kao sto su virusi, spyware, mailware i slicne strukture mogu da napadnu vas racunar kroz neke najjednostavnije svakodnevne operacije koje obavljate na svom racunaru poput klika na link ili sliku na nekoj web stranici.

Zarazeni racunar moze biti veoma spor, izbacivati gomilu iritirajucih popup prozora, sam pokretati neke nepotrebne downloade koji vas mogu „ukopati“ jos dublje ili cak odobriti pristup vasim najintimnijim informacijama.


Umesto da razmislite o „napustanju“ racunara prodjite kroz sledece korake i budite sigurni da neste ugrozeni u toku surfovanja na internetu.Antivirus Dodatna Zarada

  1. OBAVEZNO INSTALIRAJTE I KORISTITE ANTIVIRUS PROGRAMApsolutno svi strucnjaci za bezbednost racunara se u jednoj stvari slazu, a to je da je na samom startu najbitnija stvar imati neki od antivirusnih programa. Antivirusnih programa je danas gomila, a mnogi od njih imaju svoje besplatne verzije. Iz mora ovakvih programa izdvojio bi AVG, AVAST, ili za one sa vecim ocekivanjima NORTON ili KASPERSKI antivirus. Antivirus ce detektovati i ukloniti virus pre nego sto se on nastani na vasem hard disku.

  2. KORISTITE FIREWALLFirewall je aplikacija koja onemogucava hakerima da neovlasceno udju i preuzimaju informacije sa vaseg racunara. Podesavanje firewall-a ce znatno smanjiti mogucnost za upad nekog neovlascenog lica.

  3. CESTO UPDATE-UJTE VAS ANTIVIRUSNI PROGRAMNije dovoljno samo jednom da instalirate antivirusni softver. Sajber kriminalci konstantno pokusavaju da pronadju nove metode za upad u tudje racunare i samim tim generisu nove viruse. Ljudi koji se bave zastitama takodje konstantno obnavljaju svoje antivirusne definicije i sprecavaju ih. Iz tog razloga je bitno da cim izadju neke nove definicije istog momenta update-ujete stare i budete zasticeni. Ovo se moze raditi i automatski, a dovoljno je samo da cekirate tu opciju u meniju vaseg programa.

  4. VEOMA SU BITNE JAKE SIFRE (PASSWORDS)Jaka sifra na nekom od vasih naloga je ekvivalentna jacini vase brave na ulazu od kuce. Sto je brava komplikovanija teze ce je neko obiti. ista stvar je i sa sifom. Neka vasa sifra bude rec sa vise slova u kombinaciji sa brojevima, malim i velikim slovima i sl. Pozeljno je sa vremena na vreme promeniti sifre, a svakako preporucujem da u jednom trenutku sifra na svim nalozima bude ista kako se ne bi izgubili u silnim nalozima.

  5. BUDITE SVESNI OPASNOSTI KOJA VREBA U EMAIL PORUKAMADobro razmislite pre nego sto kliknete na neki link u email poruci koja vam je pristigla. Cak i ako je ta poruka od nekoga koga dobro poznajete vrlo je verovatno da ni on ne zna da je u toj poruci virus, ili da je njegov inficirani racunar sam prosledio email vama.

  6. CUVAJTE SE REKLAMA KOJE ISKACU NA RAZNIM SAJTOVIMANajcesci vid virusa jeste svakako kada vam na nekom sajtu iskoci poruka sa obavestenjem da ste osvojili nesto, ili da ste milioniti posetilac i slicno. Predlazem vam da uvek izbegnete ovakve reklame jer gotovo sve su inficirane i lako ce zaraziti vas racunar.

  7. BOOKMARKUJTE VASE OMILJENE STRANICEVerovali ili ne dovoljno je da pogresite samo jedno slovo stranice na koju idete gotovo svakid an i da budete preusmereni na neku stranicu gde ce vas racunar automatski „pokupiti“ virus.

  8. CUVAJTE SE JAVNIH MESTAVeoma je bitno da pazite na javnim hotspot mestima poput raznih kafica picerija, gde imate mogucnost da besplatno koristite internet. Nemojte sacuvati vase podatke na nekim sajtovima jer ce prvi covek koji sedne za taj racunar posle vas imati pristup istim. Tako nesto mozete porediti sa time sto svakako ne bi voleli da vasu kreditnu karticu ostavite u autu sa otvorenim prozorom. Ne dozvolite da vase informacije budu lako pristupacne.


Antivirus internet posao

I na kraju… Sami odlucite da li cete biti covek sa pocetka posta, ili ovaj ponosan i zasticen covek sa kraja :)…

Do sledeceg posta… Ceda

4 views0 comments

© 2020 by DodatnaZarada.com